Dagen van inkeer – A.M. Homes

Uitgelezen:  Dagen van inkeer van A.M.Homes (2018)

A.M. Homes is een controversiele Amerikaanse schrijfster van wie ik zoveel mogelijk wil gelezen hebben.

Eerder las ik: Dit boek redt je leven, Het einde van Alice, De dochter van de minnares, en Vergeef ons, waarmee ze de Women’s Prize for Fiction won.

Als geen ander neemt ze de Amerikaanse mentaliteit, de oppervlakkigheid en hypocrisie op de korrel. Ze fileert de samenleving. Zo ook nu in haar verhalenbundel Dagen van inkeer.

Broer op zondag  gaat over twee broers die elkaar niet kunnen uitstaan, maar toch elk jaar op een zondags strandfeest samenkomen, wat voor de nodige verwikkelingen zorgt.

In het titelverhaal ontmoeten twee oude schoolvrienden elkaar na dertig jaar terug op een congres over genocide. Zij is schrijfster van Holocaustboeken hij is oorlogscorrespondent. Het wordt een intense fysieke en spirituele herontdekking.

In Hallo allemaal gaat werkelijk ALLES, over uiterlijk vertoon, om het pijnlijke verlies van een broertje, dat door een slangenbeet om het leven kwam, niet te voelen. Hilarisch lezen moest de onderlaag niet schrijnend zijn.

In het laatste verhaal Ontsnapt komen dezelfde personen terug aan bod en ontdek je hoe het hen verder vergaat.

De vogeltentoonstelling gaat over een parkietenchatroom, iedereen zit  anoniem op het forum, niemand weet zeker of de ander wel is voor wie hij zich uitgeeft.  Het komt er vooral op neer dat mensen er hun gevoelens in kwijtkunnen.

In De laatste keer dat het fijn was, trekt een man er alleen op uit naar Disneyland, omdat hij er als kind met zijn ouders kwam, en ze kort daarna uit elkaar gingen. Hij probeert die romantische beelden en gevoelens van toen terug op te roepen.

Er zijn ook enkele heel korte, abstracte, surrealistische verhalen, die me niet zo goed lagen en die ook niet lang bijblijven.
Het meest genoten van haar langere verhalen die het dichtst aanleunen bij haar romans.

Een heel Amerikaanse verhalenbundel!

https://www.debezigebij.nl/boeken/dagen-van-inkeer/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s