Rafelen – Sanne Huysmans

Uitgelezen : Rafelen (2017) van Sanne Huysmans.

Deze knappe debuutroman is wel van het mooiste wat ik de voorbije weken las.

Blz. 48: Rafelen is ontwarren, de knopen van het weven loshalen; rafelen is ook verwikkelen, de structuur van het weven weer in chaos storten. Rafelen betekent zowel eenvoudiger maken als compliceren. Ik doe dat vaak, rafelen. Tornen aan wat steek houdt, uitpluizen wat in de war is.

Clara Badisco, een introverte en wereldvreemde jonge vrouw is helemaal van slag wanneer haar geliefde Jacob haar verlaat. Ze hadden de voorbije zes jaar genoeg aan elkaar en vormden een hechte twee-eenheid. Jacob vraagt haar dertig dagen bedenktijd en vertrekt.

Deel I – Dingen is in dagboekstijl de sombere weergave van haar zwaarmoedigheid en wanhoop in die dagen. Ze blijf achter haar keukentafel zitten, de buitenwereld is bedreigend.

Doch op een dag  komt Florian Geirnaert (Gé) haar huis binnenvallen, hij vond haar via internet, is medewerker van Professor Herman Ides, fysicus. Is evenmin sociaal ingesteld, ze bouwen een soort geheel vrijblijvende vriendschap op die voor ’n stuk het alleenzijn doorbreekt.

Ook met Alex de postbode kan ze praten, en als de twee mannen elkaar in haar huisje ontmoeten geven deze gesprekken stilaan weer inhoud aan haar leven.
Ze sluit de rouwperiode af  en reist enkele dagen naar Annecy.

In Deel II – Feiten krijgt ze via Gé contact met professor  Herman Ides, hoofd van het fysicadepartement, die haar ’n baantje aanbiedt.

Ze duikt in zijn wereld en het geeft een nieuwe wending aan haar leven.

Hij heeft ’n sterke persoonlijkheid en in talloze gesprekken overhaalt hij haar om haar negatieve houding en wereldbeeld bij te stellen. Ze krijgen een hechte band.
Wetenschap en filosofie gaan met elkaar in dialoog.

‘Ze had intussen ingezien dat het niet hielp om zicht buiten de wereld te plaatsen. Het bleek een valse oplossing, want het verminderde de brutaliteit ervan geenszins. Maar Clara was er alleen bewust en koppig blind voor gebleven. Als een pot zuurkool was ze in haar afgesloten ruimte fermenten beginnen te kweken: ironie en cynisme traden op als bijtende zuren waarin alle ongeriefelijkheden werden opgelost.’

Ook van zijn echtgenote Rie is ze, wanneer ze bij hen thuis uitgenodigd wordt, zeer onder de indruk.

Haar buurman Stefan die ze vroeger angstvallig vermeed stort zijn hart uit, zijn vrouw heeft hem verlaten,  ze kan nu luisteren maar opent haar eigen hart niet:
‘ Evenmin omarmde ze Stefan om hem te troosten of vertelde ze over haar eigen verdriet dat ze nog maar pas in haar hart had opgeborgen, ondersteboven en in krantenpapier gewikkeld als droogbloemen waarvan het diepe levendige paars stilaan tot dofheid verstilde’.

Het boek bevat talloze rake beschouwingen op het leven en haar wereldbeeld. Haar zoektocht rond de begrippen entropie en wanorde. Je voelt hier de filosofe aan het woord.

Haar taalgebruik is rijk en heel mooi:
‘De professor had haar al eerde gewezen op haar overmatige pessimisme en ze had besloten dat het pessimisme lijnrecht tegenover de wetenschap stond, misschien was dat een geschikte plaats  om van start te gaan. Waar was het idee vandaan gekomen dat de wereld een mistroostige plek was en de toekomst nog veel mistiger dan het heden.
Clara moest toegeven dat ze overtuigd was van de oeverloze domheid van de mens. Volstrekt moedeloos werd ze van de grijze zielen die de winkelstraten bevolkten.’

Maar uiteindelijk kan ze zich opnieuw helemaal openstellen voor vriendschappen en de entropie die haar zozeer in z’n greep had leidt tot vrijheid.

Ik stelde tot mijn verrassing vast dat ik op de schouders van het verdriet gelukkig was geworden.’

Zeer genoten van deze bijzondere leeservaring! Wat een schrijftalent.

http://www.houtekiet.be/boeken/p/detail/rafelen

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s