Zwarte bladeren – Maja Wolny

Uitgelezen: Zwarte bladeren van Maja Wolny

Dit is blijkbaar de derde roman van de Poolse schrijfster Maja Wolny, voor mij was het een eerste kennismaking.

Wel hebben we haar eenmaal ontmoet, als een gedreven directeur van het NAVIGO Visserijmuseum, tijdens een tentoonstelling.  Ze nam daar trouwens ontslag om zich volledig aan het schrijven te wijden.

Zwarte bladeren boeit en leest vlot.
Er zijn twee verhaallijnen, de hoofdstukken wisselen af.

Er is de fotografe Julia, in de periode voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog en er is 65 jaar later de historica Weronica in Kielce wiens 10-jarige dochter verdwijnt.

Voor het personage Julia heeft Maja Wolny zich gebaseerd  op Julia Pirotte (1908-2000), een Pools-Belgische Joodse fotografe. Ze vluchtte in 1934 uit Polen naar haar zuster Mindla in Parijs,  kwam van daar naar België en zocht bescherming bij het Rode Kruis. Ze huwde er met Jean Pirotte een militante strijder, wat haar bescherming bood en volgde een opleiding als fotografe.

De schrijfster deed onderzoek en raadpleegde talrijke archieven i.v.m. Julia Pirotte.

In 1940, na de Duitse bezetting en de aanhouding van haar man Jean gaat Julia in Marseille wonen, haar strandreportages zijn haar dekmantel voor haar werk voor het Franse verzet. Ze verneemt tijdens de oorlog het overlijden van Jean Pirotte. Ook haar zus wordt gevangengenomen en weggevoerd, ze ziet haar nooit meer terug. Haar broer komt om in een goelag kamp.

Zijzelf overleeft de oorlog en keert terug naar haar geboorteland Polen, krijgt er een vaste aanstelling bij een krant.

In 1946 is er in Kielce een pogrom waar 42 Joden omkomen. Een kleine jongen was vermist en men geloofde dat hij door Joden vermoord werd. De burgers nemen het recht in eigen hand. Julia wordt erheen gestuurd als verslaggeefster.  Zij vereeuwigt  in foto’s de nasleep van deze gebeurtenissen. Er blijven echter veel vragen.
Ze bezoekt ook haar geboortedorp.

De tweede verhaallijn vertelt over de historica Weronica die in Kielce doceert en onderzoek doet naar de relaties met Joden. Elk jaar wordt in Kielce een herdenking gehouden voor de slachtoffers van de pogrom  65 jaar eerder.

Rond die periode verdwijnt haar dochter en  de vraag rijst of dit kan te maken hebben met haar onderzoek, De gevoelens laaien terug hoog op.  De verdwijning van een kind  laat niemand onberoerd.  Ook de gebeurtenissen in het verleden blijven gevoelig liggen.  Het wantrouwen blijft. Zelf heeft ze het moeilijk met haar eigen verleden, met daden die haar ouders tijdens de oorlog stelden.

De twee verhaallijnen worden mooi met elkaar verweven.
Voor mij zijn de gedeeltes over Julia Pirotte het meest boeiend, omdat het gaat over een echte geschiedenis, over een oorlog en al zijn wreedheden.
De schrijfster vermeldt in het nawoord dat zij zich in de roman ook  t.o.v. van het personage Julia literaire vrijheden veroorloofde. Het is en blijft een roman.

Maar het zette me er wel toe aan om op zoek te gaan naar de echte  Julia Pirotte.

Een boeiend, graag gelezen boek!

https://www.trouw.nl/home/een-zwarte-bladzijde-uit-de-poolse-geschiedenis-wat-gebeurde-er-in-kielce-~ac4d31c0/

https://www.icp.org/browse/archive/constituents/julia-pirotte?all/all/all/all/0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertenties

2 gedachten over “Zwarte bladeren – Maja Wolny

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s